YTÜ SENATOSU KUDÜS BİLDİRİSİ

Senatomuz 15.05.2018 Salı günü yaptığı toplantıda Kudüs ile ilgili aşağıdaki bildiriyi oy birliği ile kabul etti.

1917'deki işgaline kadar geçen uzun asırlar boyunca tüm dinlerin mensupları için bir barış şehri haline getirerek koruduğumuz Kudüs-ü Şerif, esaret ve utanç yüzyılının sonunda da yeni hukuksuzluklar ve katliamlarla sarsılmaktadır.

ABD'nin büyükelçiliğini Kudüs'e taşıma kararı ve bu kararın hızla uygulanmasındaki ısrar, Ortadoğu'daki diğer gelişmelerle birlikte düşünüldüğünde, yalnızca bölgemizi değil zamanla tüm dünyayı etkileyebilecek büyük bir yangının işaretlerini taşımaktadır. Büyükelçiliğin açılışında İsrail Başbakanı, Talmut'tan ve Tevrat'tan "Siyon'a dönüş" pasajları eşliğinde talihsiz bir konuşma yapmıştır. Kudüs'ü "Yahudi Devleti'nin başkenti" olarak ilan eden bu konuşma, dünyayı tarihȋ-dinȋ referanslı savaş ideolojisiyle okuyan bir zihniyetle yüz yüze olduğumuzu göstermektedir. Nitekim açılışa denk gelen saatlerde, üzerlerine ateş edilen silahsız sivil Filistinliler, "kaba kuvvetin, adalete ve insanlık vicdanına" üstün geldiği gösterilmek istenircesine katledilmişlerdir.

Kudüs, tüm semavi dinler bakımından insanlığın manevi mirasına ev sahipliği yapmaktadır. Kudüs'ün özel statüsü, Birleşmiş Milletlerin birçok kararıyla da desteklenmektedir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ilgili kararları işgal altındaki bir toprak olduğu için Kudüs'te büyükelçilik açılmasını yasaklamaktadır. Türkiye'nin inisiyatifiyle başlayan süreç neticesinde, geçtiğimiz Aralık ayında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Genel Kurulunda yapılan son oylamalar yalnızca İslam ülkelerinin değil, muhtelif din ve kimlikleri barındıran muazzam bir insanlık koalisyonunun da işgalin tescili anlamına gelecek bu adıma karşı olduğunu göstermiştir.

Diplomasi ve uluslararası hukuk eğitimi veren, öğrencilerinin vicdanlarında hak ve adalete dair inancı canlı tutmak isteyen bir üniversite olarak ABD ve İsrail'in yeni çatışmaları davet eden adımlarını ve Filistinli sivilleri hedef alan ve soykırımı andıran acımasız katliamlarını tel’in ediyoruz.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

YTU_Jerusalem_Declaration